reede, 1. detsember 2017

Šokolaadivabrik Frellsen ja viikingilaeva muuseum

Tänaseks on praktikast läbitud juba kolm nädalat ehk siis vaid kaks nädalat on jäänud. Siin viibitud aja jooksul olen õppinud vahvaid asju, mida ma ilmselt Eestis ei oleks õppinud kunagi või siis alles järgmisel õppeaastal. Ühtlasi on mul olnud võimalus tundma õppida taanlasi ja leedukaid (seda muidugi pagari töökoja tasemel). Olen aru saanud, et meie kooli tase on palju kõrgem kui Kaunase koolis ja taanlaste tase jällegi natukene kõrgem kui meie oma. Nad nimelt õpivad pagariks või kondiitriks neli aastat ja kui soovivad saada mõlemat haridust, siis isegi kauem. Meie kahe aasta kõrval pagar-kondiitritele on see ikka väga pikk aeg. Aga neil on ka rohkem rahvuslikke tooteid, mille valmistamine endale selgeks teha :)
Eile oli meil vahva ekskursiooni päev. Hommikul külastasime Roskilde kohalikku šokolaadivabrikut Frellsen'i. Tegu on siis pereäriga, millel täitus sel aastal 120 tegutsemisaasta. Alustasid nad oma tegevust karamellkommidega, siis laienesid edasi kohvi ja šokolaadi peale. Praeguseks ongi nende põhitoodang angel cake'i nimeline maiustus, mida meil leidub Neegri musi nime all. Siinne toode on muidugi mõista tehtud martsipani põhjale ja sortimendis on ka lagritsamaitseline (veel üks taanlaste lemmik martsipani ja nougat'i kõrval). Lisaks tegelevad kohvi maaletoomise ja röstimisega. Nad tellivad kohvi üle terve maa, röstivad need, degusteerivad/testivad/kiidavad heaks ja siis müüki. Neil on selleks neli inimest, kes tegelevad spetsiaalset kohvi degusteerimisega. Korraga maitstakse nelja erinevat kohvi, mahedama maitseline  ikka enne ja tugevamad järgnevad. Meile kahjuks kohvi ei pakutud!
Röstimata kohvioad erineva päritoluga

Kohvipurgid


Kommiliin


Šokolaadivabriku omanikud läbi aegade

Lagritsaga ja metspähklitega angel cakes

Martsipani-nougati maius





Meiega viis läbi ekskursiooni ettevõtte šokolaadi osakonna juht, kes oli asutaja härra pojapoeg. Ta rääkis, et toodavad täpselt nii palju kui müüvad, sest nende eesmärgiks on pakkuda alati värsket toodet. Neil on 39 kauplust üle terve Taanimaa ja nad ei laiene mujale Euroopasse, rääkimata siis muust maailmast, just sellel põhjusel, et siis pole toodang alati nii värske (ja šokolaad on ju ka väga temperatuuritundlik). Nende kõige tulusam kauplus on siin samas Roskildes tehasekauplus. Nad peavad selle kaupluse edu saladuseks vaadet tootmisruumidesse. Läbi klaasi saab jälgida, kuidas nende tooted valmivad (enamuses käsitöö) ja inimestele ju ikka meeldib näha, kust tuleb see, mille nad endale suhu pistavad (ja see distsiplineerib töötajaid ka :D). Lisaks angel cake'ile valmistavad nad ka erinevaid šokolaadikomme ja šokolaadifiguure ja muidugi on palju tooteid martsipaniga. Meie saime maitsta angel cake'i (mina proovisin lagritsaga, oli päris maitsev), martsipani ja nougat'iga maiustust, mille saime pooleldi ise valmistada ja karamelliga täidetud šokolaadipallikesi.
Suud magusad, võtsime suuna Viikingite laeva muuseumisse. See muuseum oli üles ehitatud põhiliselt viiele laevale, mis kaevati välja aastal 1962 Roskilde fjordist.
Natukene sõnast viiking

Üks üles kaevatud viikingi laevast

Roskilde sadam

Kohe-kohe ilmub udust viikingi laev



Muuseumi külastus oli nii inspireeriv, et otsustasin vaatama hakata seriaali Viikingid :D
Tupsu-tadaaaa!
Liisu
Mulle ikka väga meeldivad need tellistest majad

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar