reede, 17. november 2017

Kui saabub reede...

Täna on meie Taani praktika viies päev. Siiani on olnud palju uusi ja huvitavaid kogemusi. Olen pagaritöökojas teinud tooteid, mida ma pole varem isegi kaugelt nuusutada saanud. Olen aru saanud, et heaolu ühiskond tähendab seda, et kõik inimesed tunnevad end hästi ja millegi pärast ei muretse. Ei räpaste tänavate, keskkonna ega tuleviku pärast.
Meie tänane töökoja päev oli pikk ja minu jaoks kindlasti siiani kõige raskem. Valmistasime pärmilehttaignast Taani traditsioonilisi küpsetisi. Loomulikult valmistasime ka taigna, kihistasime selle ja vormisime tooted.
Taigna valmistamiseks pidime kasutama külma toorainet, sest oli vaja, et pärm ei hakkaks toimetama enne kui tooted vormitud ja kerkima asetatud. Minu jaoks oli natuke kummastav see, et kui koolis räägitakse meile söögi alla ja peale, et pärmi ja soola ei tohi kokku panna, siis just nii me toimisem täna. Lahustasime pärmi külmas vees ja kallasime juurde soola. Minu küsimise peale, vastas meie juht ja õpetaja, et seda soola pole nii palju, et võiks pärmile liiga teha . Tainast segades tuli välja, et tainas on liiga pehme ja kleepuv. Lisasime juurde jahu peotäite kaupa ja ikkagi ei olnud tainas selline "beebi pepu" nagu ta Anette jutu järgi olema pidi (arutasime just toakaaslasega, ehk polnud taignas piisavalt soola ja seetõttu jäi ka tainas liiga kleepuv. Peab koju jõudes õpetajatelt järgi uurima). Lõpuks toimetasime oma kleepuva taignaga, sest vastasel juhul oleks tainas liiga tugevaks muutunud ja see ei anna head lõpptulemust.
Nii kaua kui tainas segajas toimetas "rullisime" käntsaka kihistusmargariini (50% taigna massist) kahe küpsetuspaberi vahel 30cmx30cm suuruseks nelinurgaks. Rullimine nägi tegelikult välja nii, et margariini käntsakas pandi paberite vahele ja rusikatega taoti see sobivasse suurusesse. Kui tainas oli valmis, venitasime/rullisime selle 40cmx40cm suuruseks ja panime selle peale läbipekstud margariini ja voltisime taigna ümbrikuks
Baker's Bad Eye
ümber margariini. Nüüd läks lahti rullimine. Kasutasime rullimismasinat ja voltisime oma kihistatud tainast kolm korda. Lõpuks oli meil 27 kihiline pärmittainas, mille me lõunapausiks sügavkülma puhkama/jahtuma panime.
Peale lõunat hakkasime pirukaid vormima. Tegime kolme erinevat toodet. Kahte sorti väikesaiu, mille täidiseks oli mandlitäidis, vaniljekreem, ühe nimi Bakers Bad Eye, mille sisse panime täidised ja vormisime ümbrikuks, peale moosi ja pähklilaaste ja teise nimi oli vist Chocolate Ball, millele läks sama täidis aga vormisime pallikeseks. Mõlemale läks peale tuhksuhkrupumat, pallikese pumatile lisasime kakaod. Need küpsetasime ka täna ära ja jäid meile nädalavahetuseks tee kõrvale (sellest teest räägin varsti veidi pikemalt :D ). Kaks teist olid suuremad, kolmnurkne Chocolate Triangle ja Kringel. Mõlemal sees ikka mandli- ja vaniljekreemitäidis. Taginast sobivate tükkide väljalõikamiseks oli terve matemaatika appi võetud ja mind valiti välja selleks, et õpetajat aidata ja teistele oma teadmisi edasi anda (mina ja matemaatika, oo õudu!). Aga tore oli see, et sain selle siiski läbihammustatud ja minust isegi oli abi.
Chocolate Ball
Aga see tee!! Kuna täna on reede ja nädalavahetusel ei ole koolimajas ega ühiselamus mitte kedagi peale meie, ehk siis eesti, läti ja leedu praktikantide, näidati meile kätte koht, kus saame selle aja süüa teha. Meie käsutuses on üks kooli köökidest koos erinevate toiduainetega. Seal on erinevaid köögivilju, liha, juustu, vorsti, piima ja jogurtit, saia ja koolajooki, mahla jne. Potid, pannid ja pliidid kón ka, aga nuge ei ole, millegi köögivilju hakkida. Ja hommikuks saiakeste kõrvale teed ega kohvi ka teha ei saa, sest seda lihtsalt ei ole valikus! Köök ise on selline toredalt räpane ja haisev, gaasipliidi kasutamiseks oleks olnud vaja kasutusjuhendit (meie kasutasime ühte koka praktikanti).
Homme on meil giidiga Kopenhaageni ekskursioon. Lisaks õpetatakse meid kasutama ühistransporti (Roskildest Kopenhaagenisse viib rong).
Jälle nägemiseni!
Liisu



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar