esmaspäev, 20. november 2017

Mmmmm šokolaad!

Alanud on minu Taani praktika teine nädal. Alusatsime seda õige magusalt - šokolaadiga. Nimelt tegime täna erinevate täidistega šokolaadikomme. Ütlen kohe alguses ära, et kuigi ootasin tänast päeva teistest enam, siis lõppkokkuvõttes jäin endaga kõige vähem rahule. Kohe räägin, miks.
Meie kommitegu algas täidise valmistamisest. Täidise jaoks sulatasime sokolaadi, ajasime vahukoore keema, lisasime eelnevalt sulatatud sokolaadi ja segasime võiga ühtlaseks kreemiks, maitsestasime lõhna- ja maitseainetega. Minu kommitäidis sai metspähklimaitseline ja piimasokolaadiga.
Temperatuur 47,2C

Järgmiseks tempereerisime šokolaadi. Selleks sulatasime šokolaadi vesivannil ja tõstsime temperatuuri 45C. Võis olla ka kuni 50C, aga mitte rohkem. Minul juhtus just rohkem olema, sest minu termomeeter otsustas, et tema lihtsalt ei näita mulle õiget numbrit. Kui temperatuur saavutatud, pidi hakkama seda alandama šokolaadinööpe sisse segades. Seda sai teha kuni 40Cni, sellest jahedamas nööbid enam ei sulaks korralikult. Edasi tuli jahutada šokolaadi õhu käes. Ehk siis lihtsalt tuli oodata. Erinevatel šokolaadidel on erinevad töötemperatuurid. Tumedal 30-31C, piima 29-30C ja valgel 28-29C.
Šokolaadi töötemperatuurid
Kui vajalik temperatuur käes tuli kiiresti liigutada, sest šokolaadi temperatuur ei tohtinud minna madalamaks kui ettenähtud ja komme tehes hakkas šokolaad lihtsalt hanguma.
Kommi tegemiseks tuli kommivorm täita sokolaadiga ja üleliigne spaatliga eemaldada. Kuna vorm on jahe, siis hakkab sokolaad seal päris kiiresti hanguma ja minuti pärast võis juba vormist vedela šokolaadi välja kallata, jättes endast vormi maha kommi täidise jaoks pesa. Edasi rändas see külmikusse. Nii kaua pidi hoolitsema sulatatud sokolaadi temperatuuri hoidmise eest, sest kui temperatuur oleks langenud alla vajaliku, oleks pidanud tempereerimist otsast alustama ja šokolaadi soojendama 45Cni.
Kui vormis olev šokolaad oli piisavalt tahkunud pigistasin pesadesse natukene täidist ja asetasin selle jällegi külma mõneks ajaks. Lõpuks katsin vormi jällegi šokolaadiga. Nüüd jätsin selle külma umbes tunniks. Peale seda koputasin oma kommid vormist välja ja sain ebameeldiba üllatuse osaliseks. Minu tumeda šokolaadiga tehtud kommid oli kohati kaetud valgete täppide ja hallikate laikudega. Põhjusek varasemalt räägitud liiga kõrge šokolaadi temperatuur, mis pani kakaorasva ülejäänud massist eralduma ja kogunes hangudes mu kommi pinnale.
Muidu nupsud, aga soovimatute kaunistustega

Aga mis halvasti see uuesti!
Järgmised kommid tegin valge šokolaadi kupli, vaarika- ja banaanimaitselise täidisega ja piimašokolaadi põhjaga. Kommid tulid ilusad ja läikivad.
Nende üle olen uhke :D

Natuke kahju on mul sellest, et kuna meid on grupis nii hirmus palju (17 inimest), siis omaette nikerdamine jääb paraku ära. Me peame enamus asju koos paarilisega tegema ja pahatihti juhtub ka seda, et meie laua teised tüdrukud unustavad oma nõud/töövahendid/mustad lapid jne meie lauale. See veidikene on frustreeriv, sest pigem olen isetegija ja armastan korda enda ümber.
Homne päev on minu jaoks veidikene müstika. Kirjade järgi valmistame ette järgmise nädala teisipäeva jaoks buffeed, aga mis see täpsemalt on, saan teada juba homme (loodetavasti :D).
Seniks aga head õhtut!
Liisu 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar